Apothekers Fysiek

In navolging van de uitstekend gewaardeerde KROG nascholing over hartfalen praat Edgard Weening, verbonden als docent farmacotherapie aan de Rijksuniversiteit Groningen, jullie bij over de nieuwe NHG-standaard

Maagklachten

De nieuwe NHG-standaard maagklachten dateert alweer uit 2021. Zo op het oog is er niet veel veranderd, maar toch zijn er een aantal interessante wijzigingen. Zoals bijvoorbeeld de keuze van esomeprazol bij het eradiceren van de Helicobacter pylori. Daarnaast is er veel te doen rondom het minderen van maagmedicatie zoals beschreven in de Multidisciplinaire Richtlijn Polyfarmacie kennisdocument protonpompremmers.

In de nascholing zal er aandacht besteed worden aan deze NHG-standaard en Multidisciplinaire richtlijn. We staan stil bij de pathofysiologie van maagklachten, reflux, dyspepsie, ulcus en natuurlijk de Helicobacter pylori. Wat zijn de voordelen én risico’s van chronisch gebruik van maagzuurremmers? Bij welke indicaties zijn protonpompremmers absoluut geïndiceerd? En bij welke co-medicatie en co-morbiditeit is het risico op maagbloedingen verhoogd. Waarom ontstaat er een reboundeffect bij het stoppen van protonpompremmers? En hoe zit het met interactie tussen omeprazol en clopidogrel. Is deze nou echt relevant of niet?

Datum: maandag 16 september 2024
Aanvang: 19.00 uur (18.15 uur ontvangst met broodjes en soep)
Accreditatie: wordt door GAV aangevraagd voor 2,5 punt
Cursuskosten: leden: €187,50 niet-leden €225,- (exclusief 21% btw).

Locatie:
Flonk Hotel Groningen Zuid (Zuidlaardermeerzaal)
Laan Corpus den Hoorn 300
9728 JT Groningen

Programma:
18.15 uur: Ontvangst met broodjesbuffet vanaf 18.15 uur
19.00 uur: Aanvang presentatie
20.15 uur: Pauze
20.30 uur: Vervolg presentatie
21.45 uur: Einde

 

Direct aanmelden

 

Sluitingsdatum: 6 september 2024