Intervisie voor assistenten en farmaceutisch consulenten/managers

Assistenten Fysiek

Nieuw in het nascholingsaanbod van de GAV is de mogelijkheid voor apothekersassistenten, farmaceutisch consulenten en farmaceutisch managers/teamleiders om in de eigen regio deel te nemen aan een geaccrediteerde intervisiegroep. De intervisiegroep staat onder leiding van intervisiecoach Yael Benjamins. Locatie is (onder voorbehoud) het kantoor van de GAV, Paterswoldseweg 806 te Groningen. Bijeenkomsten vinden 2x per jaar plaats.

Intervisie voor apothekersassistenten

 

Donderdagavond 28 november 2024 van 19.30 tot 21.30 uur (avondgroep)
of
Dinsdagochtend 3 december 2024 van 09.00 tot 11.00 uur (ochtendgroep)

De tweede datum (in 2025) van beide groepen zal in overleg met de deelnemers worden vastgesteld.

Doelgroep: apothekersassistenten, farmaceutisch consulenten* en farmaceutisch managers*
Accreditatie: wordt aangevraagd voor 2 uur per bijeenkomst
Kosten: €220 (leden) / €280 (niet-leden) voor twee bijeenkomsten

*Indien aparte groepen kunnen worden gevormd van FC en/of farmaceutisch managers kunnen de data afwijken.

Direct aanmelden

 

Sluitingsdatum: 10 november 2024

 

Achtergrondinformatie:

Inhoudelijk:

Intervisie is een methode om professionele vaardigheden verder te ontwikkelen door praktijksituaties in een veilige omgeving op een gestructureerde wijze met collega’s te bespreken. Het waarborgen van de privacy van de deelnemers is hierbij een belangrijke voorwaarde. Door het bespreken van deze situatie en met  de feedback en adviezen van collega’s kunnen soortgelijke situaties effectiever aangepakt worden en kan het functioneren verbeterd worden. Intervisie bevordert ook de gezamenlijkheid en geeft herkenning en inzicht doordat collega’s vaak voor dezelfde werk gerelateerde uitdagingen staan.

Tijdens de intervisiebijeenkomst wordt uitgebreid en zorgvuldig stilgestaan bij een casus die is ingebracht door één van de deelnemers. Casuïstiek kan gaan over de interactie met collega’s of patiënten, of met een leidinggevende. Het kan ook gaan om meer algemene zaken zoals de invulling van je takenpakket, werk-privé balans of de afhandeling van een klacht. Het gaat niet direct om het formuleren van oplossingen, maar door het stellen van verdiepende vragen wordt inzicht gekregen in de situatie: waar gaat het echt om, wat zou je anders willen, hoe ga je dat aanpakken?

Er kan gewerkt worden vanuit een thema, bijvoorbeeld communicatie met collega’s, projectgericht werken of omgaan met weerstand, maar het hoeft niet.

 

Praktisch:

Voor nieuw te starten groepen bestaat de intervisie uit minimaal 2 bijeenkomsten van 2 uur per keer. Tijdens de startbijeenkomst zal de werkwijze toegelicht worden.

Een intervisiegroep bestaat uit 5-8 deelnemers, waarbij het uitgangspunt is dat directe collega’s niet samen in één intervisiegroep zitten.  De samenstelling van de groep wordt door de GAV bepaald en blijft in vaste samenstelling gedurende minimaal twee bijeenkomsten.

Bij voldoende animo wordt een aparte groep gevormd voor apothekersassistenten en een aparte groep voor farmaceutisch consulenten.